Accabadora

Romanul ,,Accabadora” scris de Michela Murgia l-am citit cred anul trecut, iar acum cand imi aranjam cartile in biblioteca am dat peste el si am hotarat sa va spun de ce mi-a placut! Dar mai intai sa va spun ce inseamna ,,accabadora”; vine de la cuvantul ,,acabar” din spaniola care inseamna a termina sau a sfarsi; iar ,,accabadora” ajunge sa insemne ,,persoana care sfarseste” sau in cazul cartii noastre ,, cea care pune capat suferintei, agoniei”.

Actiunea are loc in satul Soreni din Sardinia iar realitatea se impleteste cu fantasticul pe masura ce facem cunostinta cu Bonaria Urrai, o croitoreasa batrana care o infiaza pe Maria Listru, cea de-a patra fiica a unei vaduve sarace.

Maria va afla intr-o noapte care este adevarata ocupatie a Bonariei, si anume cea de ,,accabadora”; dupa ce afla misterul care o invaluia pe Bonaria, Maria va fugi de acasa, si se va indeparta de satul Soreni, si se va muta intr-un oras, cautand sa fie acceptata si iubita de catre oamenii din oras.

Dar, desi e hotarata sa nu se mai intoarca, Maria va fi nevoita sa o faca, in momentul in care Bonaria va fi pe patul de moarte. Privind neputincioasa la suferinta batranei, Maria realizeaza importanta Bonariei in viata celor suferinzi si va ajunge sa ii calce pe urme.

De ce mi-a placut romanul? Pentru ca m-a impresionat modul in care Bonaria alina suferinta muribunzilor, fara sa-i pese de felul in care satenii se purtau cu ea. Cand a adoptat-o pe Maria a incercat sa o protejeze, nedivulgandu-i adevarul despre adevarata ei ocupatie, nestiind ca astfel o impiedica sa-si indeplineasca propriul destin. E o frumoasa si trista poveste despre viata si moarte.

accabadora_1_fullsize

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s