Arta fericirii

e5c2a5424450428c938e8645498e10d3

,,Arta fericirii. Manual de viață” – am primit cartea cadou vara asta și abia acum am reușit să o citesc. Cartea este scrisă de Howard C. Cutler (psihiatru, scriitor și conferențiar) împreună cu Sanctitatea Sa Dalai Lama. Cei doi au mai scris și ,,Arta de a fi fericit într-o lume agitată”, carte pe care încă nu am citit-o, dar urmează cu siguranță.

Deși mai auzisem eu de Dalai Lama și mai citisem câte ceva, aceasta a fost prima carte scrisă de el pe care am citit-o. Trebuie să recunosc că nu este o lectură ușoară, iar uneori trebuie să recitești unele paragrafe de mai multe ori pentru a le înțelege pe deplin. Dar, la final, să știți că merită! 😉

Dalai Lama este un om al păcii și conducătorul spiritual al Tibetului. S-a născut în 1935 și este fiul unei familii de agricultori. Când avea 2 ani el a fost recunoscut drept reîncarnarea celui de-al XIII – lea Dalai Lama.

Cartea de față ne învață sau măcar încearcă să ne învețe să fim fericiți. Cei doi autori, prin intermediul sfaturilor lor ne conduc spre fericire pentru a ajunge într-un final să avem o viață mai bună și mai împlinită.

Împreună cu autorii ne vom plimba pe drumul întortocheat al vieții încercând să aflăm care este scopul vieții noastre. Ne vom întâlni cu bunătatea și compasiunea, vom face cunoștință cu diversele tipuri de suferință, vom învăța cum să înfruntăm suferința, cum să ne schimbăm și să ne adaptăm diferitelor situații din viața noastră, cum să depășim obstacolele care apar în calea noastră, și nu în ultimul rând cum să ne schimbăm stilul de viață astfel încât să putem cunoaște și atinge fericirea, care ar trebui să fie unul din scopurile noastre.

Citind cartea vom afla că ,,fericirea e determinată mai mult de starea noastră de spirit decât de evenimente exterioare nouă”. Calea către fericire e simplă pentru că: ,,nu avem nevoie de mai mulți bani, nu avem nevoie de mai mult succes sau faimă, nu avem nevoie de corpul perfect și nici măcar de partenerul perfect – acum, chiar în clipa aceasta, avem mintea, singurul echipament fundamental necesar pentru a obține fericirea deplină”.

Cartea este presărată cu tot felul de sfaturi demne de urmat. Unele mi le-am notat, pe altele le-am citit de mai multe ori până ce le-am înțeles mai bine.

Vă mai las aici unele dintre paragrafele care mi-au plăcut:

Despre suferință: ,,de multe ori ne sporim singuri durerea și suferința fiind prea sensibili, reacționând exagerat la lucruri mărunte și, uneori, luând lucrurile prea personal…”

,,Nimic nu are capacitatea de a persista, de a rămâne la fel!”

Despre furie și ură: ,,singurul lucru în care găsim refugiu sau apărare în fața efectelor distructive ale furiei și urii este exercițiul toleranței și răbdării”.

Depășirea obstacolelor: ,,dacă situația sau problema e de așa natură încât poate fi rezolvată, nu e nevoie să ne îngrijorăm…..pe de altă parte, dacă nu există nici o cale de ieșire, nici o soluție, nici o posibilitate de rezolvare, iarăși nu are nici un rost să ne îngrijorăm, fiindcă oricum nu putem face nimic”.

,,Dacă problema are o soluție, nu are rost să mă îngrijorez. Dacă nu are nici o soluție, iarăși nu are rost să mă îngrijorez”.

,,Arta fericirii are multe componente…..Începe cu înțelegerea treptată a celor mai întemeiate surse de fericire și cu stabilirea priorităților în viață în funcție de cultivarea acestor surse. Presupune o disciplină interioară, un proces treptat de smulgere din rădăcină a stărilor de spirit distructive și de înlocuire a lor cu stări pozitive, constructive, precum bunătatea, toleranța și iertarea”.

Așa că, nu vă mai rămâne decât să citiți cartea și să fiți fericiți 😉 🙂

Aici puteți găsi cartea Arta fericirii (Elefant.ro)

humanitas-Arta-fericirii.-Manual-de-viata---Dalai-Lama

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s