Suffragette

Termenul de ,,sufragetă” provine din limba franceză (suffragette) și  semnifică o  partizană a mișcării femeilor din Anglia din a doua jumătate a sec. XIX și de la începutul sec. XX, al cărei scop a fost obținerea drepturilor politice pentru femei.

Filmul pe care l-am văzut este din 2015, durează o oră și un pic și a primit nota 6,9 pe Imdb. În rolurile principale le vom vedea pe Anne-Marie Duff, Carey Mulligan, Meryl Streep și Helena Bonham Carter.

Este o dramă impresionantă, insiprată de fapte reale, care prezintă lupta femeilor pentru obținerea dreptului la vot. E povestea unor femei puternice, care au riscat tot ce au avut, care și-au pierdut familia și locul de muncă, unele și-au dat chiar și viața, și au făcut toate aceste lucruri pentru idealul lor, pentru a avea dreptul la o viață mai bună, pentru a avea și ele drepturi. De-abia după multe suferințe, lipsuri și lupte grele, femeile au primit dreptul de vot. În America li s-a acordat acest drept în 1920, iar în Anglia abia în 1928.

E o lecție de istorie ce arată cât de mult s-a schimbat viața noastră, a femeilor, de-a lungul anilor. Trist este însă că sunt multe alte femei care încă nu se pot bucura de aceleași drepturi ca și noi; în Arabia Saudită de exemplu, stat care deține șefia comisiei pentru drepturile omului la ONU ,abia în 2015, femeile au obținut dreptul de a vota.

Manipulare, umilințe și violență, doar cîteva dintre formele de persecutare a femeilor, care însă au îndurat totul cu stoicism pentru a-și vedea visul îndeplinit.

Un film bun, care m-a impresionat și pe care îl recomand pentru că are actori buni și un subiect interesant. 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s