Manuscrisul găsit la Accra

manuscrisul-gasit-la-accra_1_fullsize

Ca mai toate cărțile pe care le achiziționez și ,,Manuscrisul găsit la Accra” de Paulo Coelho, l-am luat cu ceva timp în urmă de pe Elefant. Cartea a apărut la Editura Humanitas Fiction și are 190 de pagini!

Coelho este unul dintre cei mai de succes romancieri și a primit numeroase premii și distincții. De asemenea este și fondatorul Institutului Paulo Coelho care se ocupă cu ajutorarea copiilor și bătrânilor defavorizați din Brazilia.

În afară de această carte, am mai citit și ,,Alchimistul”, ,,La râul Piedra am șezut și-am plâns, ,,Al cincilea munte”, ,,Manualul războinicului luminii” și ,,Adulter”. Mi-au plăcut toate cărțile citite de el, iar ,,Manuscrisul găsit la Accra” nu face nici el excepție.

În 1099, înainte de bătălia pentru Ierusalim, cruciații așteaptă începerea asaltului. Locuitorii din Ierusalim se adună pentru a-l asculte pe grecul numit Coptul, care le vorbește oamenilor despre puterea prezentului și valorile umane. Fiecare dintre oamenii prezenți îl vor întreba pe înțeleptul grec despre dragoste, dușmani, loialitate, singurătate, sex, trecut, viitor, teama de schimbare, înfrângere și multe altele. Iar Coptul le va răspunde la toți, oferindu-le răspunsurile de care aveau nevoie, și îndemnându-ne în același timp pe noi, cititorii, să medităm la importanța vieții și la principiile după care ar trebui să ne trăim viața!

O carte frumoasă, care ne învață multe și care mie personal mi s-a părut că seamănă puțin cu ,,Puterea Prezentului” de Eckhart Tolle. 

Dintre fragmentele care mi-au plăcut, vă las doar câteva:

,,Nu vă lăsați târâți în înfruntări, veți avea numai de pierdut. Dacă aveți îndoieli, nu le dați glas, și astfel veți fi feriți de necazuri. Dacă vă va ataca cineva, să nu vă simțiți ofensați și nici să nu vă coborâți încercând să răspundeți la atac. De alte lucruri trebuie să vă pese în viață”.

,,Singurătatea nu este lipsa iubirii, ci completarea ei. Singurătatea nu înseamnă lipsa de companie, ci clipa când sufletul nostru are libertatea să stea de vorbă cu noi înșine și să ne ajute să hotărâm cursul vieților noastre. Pentru că cine nu este niciodată singur nu se mai cunoște pe sine. Iar cine nu se mai cunoaște pe sine ajunge să se teamă de vid. Iar celor care se simt copleșiți de singurătate trebuie să le reamintim: în clipele cele mai însemnate ale vieții vom fi întotdeauna singuri”.

,,Greutate este numele unei unelte vechi, creată doar ca să ne ajute să aflăm cine suntem. Credința ne arată că niciodată nu suntem singuri. Transformarea ne face să iubim misterul. Iar cei care găsesc că aventura e primejdioasă să încerce rutina: ea ucide înainte de vreme”.

,,Frumusețea exterioară este partea vizibilă a frumuseții interioare. Și ea se manifestă prin lumina care iese din ochii fiecăruia. Nu are a face dacă persoana e prost îmbrăcată, dacă nu respectă canoanele eleganței sau dacă nici măcar nu se sinchisește de părerea celor care îi stau prin preajmă. Ochii sunt oglinda sufletului și reflectă tot ce pare a fi ascuns. Dar, dincolo de puterea de a străluci, ochii mai au o virtute: sunt o oglindă. Si reflectă pe cine îi admiră. Astfel dacă sufletul celui care observă este întunecat, el își va vedea întotdeauna propria urâțenie. Deoarece, ca orice oglindă, ochii înapoiază fiecăruia dintre noi imaginea propriului nostru chip”.

,,Dacă nu îi vom lăsa pe alții să definească cine suntem, atunci încetul cu încetul vom fi în stare să facem să strălucească soarele care se află în sufletul nostru”.

,,Frumos nu înseamnă la fel, ci deosebit”. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s