Profesorul și menajera

profesorul_si_menajera

Autor: Yoko Ogawa

Anul apariției: 2003

Editura: Humanitas fiction

Nota mea: 5/5

Scriitoarea japoneză Yoko Ogawa s-a născut pe 30 martie 1962 în Okayama și a scris peste 20 de opere de ficțiune. A absolvit cursurile Universității Waseda, unde a studiat literatura anglo-americană și scrierea creativă. În prezent ea trăiește în Ashyiya, Hyogo. A debutat în 1988 cu romanul ,,Fluturele strivit” pentru care a primit Premiul Kaien. Romanul ,,Profesorul și menajera” s-a vândut în Japonia în peste 2 milioane de exemplare și a fost ecranizat în 2006, fiind distins mai apoi cu Premiul Yomiuri și Premiul Librarilor Japonezi.

O menajeră, fiul acesteia, micul Radical, și un faimos matematician, fost profesor universitar, ce își poate folosi memoria doar 80 de minute pe zi, înainte de a se reseta, se întâlnesc și reușesc să comunice și să se apropie prin intermediul numerelor și a matematicii. Un roman original, în care matematica ocupă un loc important, dovadă fiind pagini întregi de principii și demonstrații matematice (pe care, dacă vreți le puteți sări cu ușurință). Autoarea, prin stilul său și personajele create ne va iniția în frumusețea universului matematic, dar și în eleganța și simplitatea culturii și civilizației japoneze.

Un roman extrem de frumos, care creează o lume în care iau naștere prietenii adevărate și frumoase, dezinteresate, între persoane de vârste și categorii sociale diferite, prietenii în care nu există ”a generation gap”. O carte, care după ce o citești, cazi pradă unei liniști sufletești depline, ce îndeamnă spre meditație și spre aprecierea lucrurilor mărunte ce ne fac viața frumoasă în fiecare zi. Deși trebuie să recunosc de la bun început că eu și matematica nu am fost niciodată bune prietene, cred că dacă aș fi avut un astfel de profesor, atât de dăruit meseriei sale, cu siguranță mi-ar fi părut și mie mai frumoasă și aș fi învățat și eu ceva 🙂 

,,Yoko Ogawa spune cu delicatețe povestea unei prietenii neobișnuite, în care fiecare personaj aduce tot ceea ce are mai bun”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s